به قلم مدیر سایت
سؤال و جواب از اِمید اَشَوَهیشتان (موبد موبدان در قرن چهارم هجری) حکایت از ثواب برای پول دادن برای تحقق ازدواج با خواهر دارد.
خلاصه ی سؤال و جواب:
سؤال:
مردی درخواست ازدواج با خواهرش داشته و پدر و مادرش نیز موافقت می کنند اما آن را انجام نمی دهد. پس از مدتی شخصی برای ثواب، پولی به او می دهد تا با خواهرش ازدواج کند. برادر می پذیرد و ازدواج می کند. آیا بخشی از ثواب این ازدواج به آن شخص خیر می رسد؟ اگر شخص خیر از اراده ی پیشین برادر، آگاه نبوده، چه حکم شرعی دارد؟
جواب:
برادر و مرد خیر هردو در ثواب این ازدواج شریکند.
متن کامل پرسش و پاسخ
«پرسش:
مردی خواهری داشت. او یک بار چنین گفت: "من با این خواهر ازدواج خواهم کرد" و والدین او با این ازدواج توافق داشتند. ولی بعدا از انجام آن سرباز زد. و روزها همچنان سپری شد. تا اینکه روزی شخصی به او گفت که "بخاطر ثوابکاری حاضر هستم که به تو پولی پرداخت نمایم تا با خواهرت ازدواج نمائی". آن برادر این پیشنهاد را قبول کرد و وجه را دریافت نمود.
آیا سهمی از ثواب "ازدواج با محرم" برای این مرد خواهد بود که داوطلب شد به آن برادر پول پرداخت نماید تا عمل خیر ازدواج با محارم صورت پذیرد؟ اگر شخصی که پول را پرداخت کرده از گفته آن برادر در باره ازدواج با خواهرش اطلاعی نداشته و آن برادر هم چیزی به او نگفته بوده که چنین تصمیمی داشته، در این صورت از نظر شرعی وضع چه خواهد بود؟
پاسخ:
اگر در پرسش مطروحه نکته تلویحی دیگری نهفته نیست که مستلزم پاسخ دیگری باشد، واضح است که قبولی لفظی گذشته دیگر اعتباری ندارد زیرا در آن مدت و زمان، عمل ازدواج با محارم صورت نپذیرفته بعدا با اشتراک کار خیر آن مرد که پول پرداخت کرد عمل ازدواج انجام یافته. بنابر این قبولی لفظی که قبلا ابراز شده بود چه ]به آن مرد[ گفته شده چه نه، تغییری در قضایا نمی دهد.
انجام این ازدواج موجب عمل خیری گردیده. کسی که عملا ازدواج نموده و کسی که پول را پرداخت کرده، سهمی از آن عمل خیر را دارا خواهند بود و هر دوی آنها از ثواب این ازدواج برخوردار خواهند شد.»
منبع:
روایت اِمید اَشَوَهیشتان، ترجمه: نزهت صفای اصفهانی، تهران، نشر مرکز، چاپ اول، 1376، ص145 و 147.
به منظور آشنایی با اِمیداَشَوَهیشتان و کتاب او و مترجم، بر تصاویر زیر که از مقدمه کتاب گرفته شده، کلیک کنید. از سمت راست هردو صفحه در ادامه هم هستند: